Fujitsu ontwikkelt ’s werelds snelste 36 qubit kwantumsimulator

Fujitsu heeft ’s werelds snelste kwantumcomputersimulator ontwikkeld die 36 qubit kwantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PRIMEHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX CPU die ’s werelds snelste supercomputer, Fugaku, aandrijft.

De nieuwe kwantumsimulator kan de kwantumsimulatorsoftware Qulacs met hoge snelheid parallel uitvoeren, waarbij hij ongeveer twee keer zo goed presteert als andere kwantumsimulators in 36 qubit kwantumbewerkingen. De nieuwe kwantumsimulator van Fujitsu slaat een belangrijke brug naar de ontwikkeling van kwantumcomputertoepassingen, die naar verwachting in de komende jaren in de praktijk zullen worden toegepast.

Dankzij deze doorbraak starten Fujitsu en Fujifilm Corporation vanaf 1 april 2022 een gezamenlijk onderzoek naar kwantumcomputertoepassingen op het gebied van de materiaalkunde. Het doel van Fujitsu is om in September 2022 een kwantumcomputer met 40 qubits te ontwikkelen en meer gezamenlijke onderzoeken te starten naar kwantumtoepassingen, met klanten werkzaam in onder andere de financiële- en geneesmiddelensector.

Vivek Mahajan, Corporate Executive Officer, CTO Fujitsu Limited, licht toe: “We staan nu aan het begin van een nieuw tijdperk in computertechnologie. Deze nieuwe kwantumsimulator willen we in de toekomst inzetten voor onze klanten om de ontwikkeling van kwantumtoepassingen te versnellen. Door maatschappelijke problemen op te lossen hopen we uiteindelijk bij te dragen aan een duurzame wereld.”

Auteur |   ·   woensdag 30 mrt, 2022

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

Maar liefst 48 procent van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.035 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst verwacht een op de vijf respondenten dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Amerikaanse Wunderkind betreedt Nederlandse markt

Het van oorsprong Amerikaanse Wunderkind betreedt per direct de Nederlandse markt. Met meer dan 800 medewerkers wereldwijd en een omzet van ruim € 100 miljoen is de multinational toonaangevend op het gebied van performance gedreven marketing voor online retailers. Zo bedient het meer dan 1.200 klanten wereldwijd; in Europa werkt Wunderkind vanuit een UNESCO grachtenpand

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving

Nieuw Barco ClickShare-onderzoek toont aan dat bijna één op de drie werknemers moeite heeft om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord.

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang

Helft Nederlandse ouders bezorgd om privacy van hun kind op sociale media

Helft Nederlandse ouders bezorgd om privacy van hun kind op sociale media

Maar liefst 53 procent van de Nederlandse ouders maakt zich zorgen om de privacy van hun kind op sociale platformen als Instagram, Facebook en TikTok. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.085 Nederlandse ouders met kinderen tot zeventien jaar, uitgevoerd door PanelWizard. Een belangrijke reden voor deze bezorgdheid kan zijn dat een derde van

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken