E-health met de iPhone

De nieuwe iPhone6 zorgde zoals gebruikelijk weer voor veel media-aandacht. Speciale aandacht ging er deze keer uit naar de gezondheidsapps. Zeker in combinatie met andere gadgets kun je op de iPhone van alles monitoren: je hartslag, je suikerspiegel, de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, je eetpatroon – noem maar op. Het lijkt misschien allemaal nieuw en vooruitstrevend, maar in de zorg worden dit soort tools al op veel grotere schaal toegepast.

Telemonitoring en telezorg (e-Health) zijn geen gadgets meer. Langzamerhand wordt e-Health binnen steeds meer disciplines toegepast. Zo werkt bijvoorbeeld U-center met een online behandelportaal. Van het traject dat doorgaans veertien weken duurt, vindt de tweede helft op afstand plaats. De patiënt wordt gevraagd blogs te schrijven en op gezette tijden uitgenodigd voor videochats met de therapeut. Daarnaast worden ook nog face-to-face gesprekken en groepssessies aangeboden. ‘Blended therapy’ wordt dat genoemd. Volgens Albert Hietink, CEO van de kliniek, is dat ook een van de succesfactoren van de eHealth-oplossing. “Groot voordeel van bloggen is dat de patiënt zelf kan kiezen wanneer hij iets opschrijft. Logischerwijs is dat op het moment dat hij angst of behoeftes ervaart. Hij hoeft dan niet te wachten tot hij weer een sessie met de therapeut heeft.”

E-health als middel
Hietink plaatst ook een kritische noot. “Er zijn veel kant-en-klare producten, vaak goede oplossingen. Maar als geïntegreerd onderdeel van het totale behandelplan zijn er nog maar bar weinig oplossingen.” Volgens hem dienen zorginstellingen eHealth anders te benaderen. “Het wordt nu nog te vaak als doel gezien. Organisaties voelen zich haast gedwongen om bepaalde onderdelen van het proces te digitaliseren en besluiten dan maar om een bepaald proces te digitaliseren. De vraag zou echter niet moeten zijn: ‘Wat kan ik met eHealth doen?’, maar ‘Hoe bereik ik hetzelfde doel nog beter, effectiever en kostenefficiënter?’ Om de zorgkosten beheersbaar te houden, hebben zorgaanbieders naar mijn mening de taak eHealth meer en slim in te zetten om zo kostenverlagend te werken.”

Voor- en tegenstanders
Ook met betrekking tot de iPhone zijn de reacties verdeeld. Critici zoals sportsocioloog Koen Breedveld zetten vraagtekens bij de privacy. “Want wat doet Apple eigenlijk met alle verzamelde gegevens?” Tegelijkertijd zorgen gezondheidsapps wel voor veel meer bewustwording. En ach, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Auteur |   ·   maandag 29 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken