E-health met de iPhone

De nieuwe iPhone6 zorgde zoals gebruikelijk weer voor veel media-aandacht. Speciale aandacht ging er deze keer uit naar de gezondheidsapps. Zeker in combinatie met andere gadgets kun je op de iPhone van alles monitoren: je hartslag, je suikerspiegel, de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, je eetpatroon – noem maar op. Het lijkt misschien allemaal nieuw en vooruitstrevend, maar in de zorg worden dit soort tools al op veel grotere schaal toegepast.

Telemonitoring en telezorg (e-Health) zijn geen gadgets meer. Langzamerhand wordt e-Health binnen steeds meer disciplines toegepast. Zo werkt bijvoorbeeld U-center met een online behandelportaal. Van het traject dat doorgaans veertien weken duurt, vindt de tweede helft op afstand plaats. De patiënt wordt gevraagd blogs te schrijven en op gezette tijden uitgenodigd voor videochats met de therapeut. Daarnaast worden ook nog face-to-face gesprekken en groepssessies aangeboden. ‘Blended therapy’ wordt dat genoemd. Volgens Albert Hietink, CEO van de kliniek, is dat ook een van de succesfactoren van de eHealth-oplossing. “Groot voordeel van bloggen is dat de patiënt zelf kan kiezen wanneer hij iets opschrijft. Logischerwijs is dat op het moment dat hij angst of behoeftes ervaart. Hij hoeft dan niet te wachten tot hij weer een sessie met de therapeut heeft.”

E-health als middel
Hietink plaatst ook een kritische noot. “Er zijn veel kant-en-klare producten, vaak goede oplossingen. Maar als geïntegreerd onderdeel van het totale behandelplan zijn er nog maar bar weinig oplossingen.” Volgens hem dienen zorginstellingen eHealth anders te benaderen. “Het wordt nu nog te vaak als doel gezien. Organisaties voelen zich haast gedwongen om bepaalde onderdelen van het proces te digitaliseren en besluiten dan maar om een bepaald proces te digitaliseren. De vraag zou echter niet moeten zijn: ‘Wat kan ik met eHealth doen?’, maar ‘Hoe bereik ik hetzelfde doel nog beter, effectiever en kostenefficiënter?’ Om de zorgkosten beheersbaar te houden, hebben zorgaanbieders naar mijn mening de taak eHealth meer en slim in te zetten om zo kostenverlagend te werken.”

Voor- en tegenstanders
Ook met betrekking tot de iPhone zijn de reacties verdeeld. Critici zoals sportsocioloog Koen Breedveld zetten vraagtekens bij de privacy. “Want wat doet Apple eigenlijk met alle verzamelde gegevens?” Tegelijkertijd zorgen gezondheidsapps wel voor veel meer bewustwording. En ach, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Auteur |   ·   maandag 29 sep, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken