Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun kerntaak: zorg verlenen.

“De groeiende vraag naar patiëntvriendelijke applicaties die toegang geven tot persoonlijke data leiden tot een toename in bandbreedte. Juist in de gezondheidsbranche is het belang van de privacy, security – denk aan AVG – en de locatie van de data-opslag zeer groot”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux, in reactie op de marktstudie waarvoor Equinix 1.206 uit de EMEA-regio afkomstige senior IT-beslissers heeft ondervraagd. “Bovendien wordt de wet- en regelgeving voor data in deze branches voortdurend aangescherpt.”

Afgelopen E-healthweek was er veel aandacht voor patiëntvriendelijke innovaties, maar ook voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. “Door gegevens dichter bij de eindgebruiker op te slaan en gebruik te maken van directe data-uitwisseling kan e-health nog beter ontwikkeld worden”, zegt Eielts. “Om e-health echt tot een succes te maken, moeten organisaties hun IT-infrastructuur en netwerken updaten. Hierdoor wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data veilig te verwerken en ‘slimme’ gezondheidszorg te leveren.”

Betrouwbare gegevensuitwisseling
Tijdens de E-healthweek benadrukte Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in zijn openingsspeech het belang van een goede basis voore-healthtoepassingen in de vorm van veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. Hij stelde voor dat betrokken partijen op het gebied van e-health elkaar nadrukkelijker opzoeken en intensiever samenwerken.

De digitale transformatie van ziekenhuizen en andere zorginstellingen is in volle gang, stelt Frank Van der Heijden, Managing Director Equinix Managed Services . “Alleen de diagnose en behandeling van cliënten door de ogen en handen van specialisten en zorgpersoneel is nog analoog, de rest is en wordt gedigitaliseerd. Voor vrijwel elke uitdaging in deze sector zijn oplossingen van leveranciers beschikbaar.” De huidige IT-infrastructuren zijn echter niet geschikt voor het ondersteunen van slimme gezondheidszorg. En daar heeft de gebruikerservaring onder te lijden. Van der Heijden: “Steeds meer ziekenhuizen erkennen dat zorg hun kerntaak is en dat een eigen datacenter anno 2019 geen logische keuze meer is.”

Directe data-uitwisseling antwoord cyber security
Voor 2021 worden de wereldwijde kosten voor cyber security-lekken geschat op 6 biljoen dollar. Organisaties in de gezondheidszorg willen daarom geen enkel risico nemen op een cyberaanval. “Een toename in directe verbindingen voor het uitwisselen van data is hierop een antwoord, omdat hiermee het internet wordt omzeild”, zegt Eielts. “Directe data-uitwisseling verbetert de samenwerking tussen onderling verbonden diensten waardoor real-time interactie mogelijk wordt op elke locatie ter wereld. Het verbindt patiënten met hun zorgverleners en zorgverleners op hun beurt met hun partners. Dit bespaart tijd en kosten en verbetert de ervaring.“

Fysiologic en Carintreggeland
Equinix helpt het Nederlandse bedrijf in medische diensten Fysiologic via interconnectie aan directe data-uitwisseling tussen artsen en patiënten. In een hybride cloudomgeving worden grote hoeveelheden data verzameld van circa één miljoen hartpatiënten wereldwijd. Zij gebruiken Fysiologic’s medische IoT-apparatuur en software die data over hoe hun hart functioneert, uitlezen om de data te delen met hun artsen. Dankzij directe data-uitwisseling voldoet de verbinding aan de hoogste veiligheids- en privacystandaarden.

De Twentse zorginstelling Carintreggeland (ruim 4.000 medewerkers) heeft met partner Pink Elephant de eigen fysieke serveromgeving vervangen voor een managed cloudoplossing van Equinix. Hiermee geeft Carintreggeland vorm aan haar ambitie een innovatieve en toekomstbestendige organisatie zijn. Van der Heijden: “Carintreggeland is in staat een procestransformatie te ondergaan naar een nieuwe manier van werken in de cloud. Met Pink Elephant als IT-partner heeft zij niet alleen de beschikking over een schaalbaar en veilig platform, maar ook een ongeëvenaarde connectiviteit met netwerkpartijen en aanbieders van cloudoplossingen.”

Auteur |   ·   maandag 4 feb, 2019

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken