Datamanagement kind van de rekening bij cloudstrategie

Te weinig focus op datamanagement leidt ertoe dat Nederlandse organisaties veel voordelen van de cloud niet benutten. Daarnaast lopen zij het risico dat data niet consistent is, er veel extra kosten gemaakt worden en ze uiteindelijk niet voldoen aan wet- en regelgeving. Als hier niet snel verandering inkomt, lopen de bedrijfsprocessen van de Nederlandse organisaties gevaar.

“Naar de cloud toe, zo snel mogelijk. En dan waarde leveren. Dat is op dit moment vaak de focus bij bedrijven als het gaat om hun applicaties en data”, zegt Benno Kuijper, Strategic Product Manager bij Equinix Managed Services. Voor veel bedrijven is de public cloud schaalbaar en goedkoop, maar zo mooi als dit klinkt, is het in de praktijk vaak niet. “Veel bedrijven verkijken zich bijvoorbeeld op het prijsmodel van de public cloud, met grote platformen zoals Azure en AWS”, zegt Kuijper. “Cloud kan goedkoop zijn door de mogelijkheid om diensten elastisch, dus naar behoefte af te nemen, maar dit is vooral effectief als de applicatie in kwestie het ook toelaat. Wat vaak niet het geval is.”

Hoge kosten
De meeste uitdagingen van goed datamanagement worden vaak pas na de migratie naar de cloud duidelijk. Dit gebeurt nadat er hoge kosten zijn gemaakt. Het is beter om data onder te verdelen in blokken van verschillende dataklassen. Dit kan betekenen dat data die overal en altijd beschikbaar moet zijn, wordt ondergebracht in de publieke cloud. Voor bedrijfskritische en privacygevoelige data, bijvoorbeeld persoonsgegevens, kan het een goed idee zijn om deze in een private cloud te bewaren. Kuijper: “Constant is het een afweging van performance, kosten, schaalbaarheid en veiligheid. Gezonde bedrijfsvoering vraagt om een beeld van welke data belangrijk is, waarom dit zo is en welke consequenties dit meebrengt.”

Verstoorde bedrijfsprocessen
Het niet consistent hebben van data in een bedrijf is kostbaar, met risico’s als (non-)
compliance en verstoorde bedrijfsprocessen door niet beschikbare data. Alleen al daarom is goed datamanagement een essentieel onderdeel van elke cloudstrategie.” De keuze voor een bepaald platform (public, private of hybrid) is in de praktijk vaak wel onderbouwd, maar vaak is niet duidelijk of data consistent is, beheersbaar en voldoet aan wet- en regelgeving. De publieke cloud is geschikt om op te schalen, de klant kan oneindig groeien, maar ook oneindig betalen. Dat is de omgeving van datamanagement. Naar de cloud gaan wil nog niet zeggen dat alle data daar naartoe moet. “Met name voor legacy-toepassingen is het niet zondermeer voordeliger om deze ‘lift & shift’ naar de cloud te migreren, omdat deze daarvoor niet schaalbaar genoeg zijn”, aldus Kuijper. “Bedrijven zouden hier veel bewuster van moeten worden.”

Een optimale infrastructuur voor uw datalandschap
Wat een bedrijf zich zou moeten afvragen is wat een goede journey to the cloud is. Dat is niet alleen de gang naar maximale flexibiliteit, maar het zoeken naar een optimale infrastructuur, passend bij het datalandschap. Bedrijven dienen oog te hebben voor zowel platformen en infrastructuur als datamanagement met aandacht voor kosten, veiligheid, data recovery en dataretentie. “Deze pijlers zijn essentiële onderdelen van elke cloudstrategie”, aldus Kuijper. Onder infrastructuur valt eveneens aandacht voor interconnectie via Equinix Cloud Exchange™ Fabric, wat zorgt voor een flexibele en schaalbare verbinding met alle grote cloudproviders. Het zorgt voor directe, veilige en een dynamische verbinding van een geografisch verspreide infrastructuur en digitale ecosystemen via Platform Equinix™.

Auteur |   ·   dinsdag 10 apr, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Met Maritime Connect van Orange Business Services blijven de vrachtschepen van Arctic Shipping Company verbonden met het netwerk. De samenwerking is het vervolg van een succesvolle pilot met de rederij, en de dienst wordt nu ingezet op zes schepen. Arctic Shipping Company is gespecialiseerd in vrachtvervoer, onder andere langs de Noordelijke Zeeroute, die loopt van de Barentszzee tot

Alle gemeentes naar de cloud

Alle gemeentes naar de cloud

Equinix Managed Services Nederland heeft een cloudomgeving ontwikkeld speciaal voor lokale overheden. Equinix Gemeente Cloud biedt gemeenten een platform om veilig en flexibel te innoveren en direct te verbinden met cloudleveranciers en overheidsnetwerken. Dit om diensten dicht bij burgers en medewerkers te brengen en zo een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Equinix Gemeente Cloud maakt het

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken