Datamanagement kind van de rekening bij cloudstrategie

Te weinig focus op datamanagement leidt ertoe dat Nederlandse organisaties veel voordelen van de cloud niet benutten. Daarnaast lopen zij het risico dat data niet consistent is, er veel extra kosten gemaakt worden en ze uiteindelijk niet voldoen aan wet- en regelgeving. Als hier niet snel verandering inkomt, lopen de bedrijfsprocessen van de Nederlandse organisaties gevaar.

“Naar de cloud toe, zo snel mogelijk. En dan waarde leveren. Dat is op dit moment vaak de focus bij bedrijven als het gaat om hun applicaties en data”, zegt Benno Kuijper, Strategic Product Manager bij Equinix Managed Services. Voor veel bedrijven is de public cloud schaalbaar en goedkoop, maar zo mooi als dit klinkt, is het in de praktijk vaak niet. “Veel bedrijven verkijken zich bijvoorbeeld op het prijsmodel van de public cloud, met grote platformen zoals Azure en AWS”, zegt Kuijper. “Cloud kan goedkoop zijn door de mogelijkheid om diensten elastisch, dus naar behoefte af te nemen, maar dit is vooral effectief als de applicatie in kwestie het ook toelaat. Wat vaak niet het geval is.”

Hoge kosten
De meeste uitdagingen van goed datamanagement worden vaak pas na de migratie naar de cloud duidelijk. Dit gebeurt nadat er hoge kosten zijn gemaakt. Het is beter om data onder te verdelen in blokken van verschillende dataklassen. Dit kan betekenen dat data die overal en altijd beschikbaar moet zijn, wordt ondergebracht in de publieke cloud. Voor bedrijfskritische en privacygevoelige data, bijvoorbeeld persoonsgegevens, kan het een goed idee zijn om deze in een private cloud te bewaren. Kuijper: “Constant is het een afweging van performance, kosten, schaalbaarheid en veiligheid. Gezonde bedrijfsvoering vraagt om een beeld van welke data belangrijk is, waarom dit zo is en welke consequenties dit meebrengt.”

Verstoorde bedrijfsprocessen
Het niet consistent hebben van data in een bedrijf is kostbaar, met risico’s als (non-)
compliance en verstoorde bedrijfsprocessen door niet beschikbare data. Alleen al daarom is goed datamanagement een essentieel onderdeel van elke cloudstrategie.” De keuze voor een bepaald platform (public, private of hybrid) is in de praktijk vaak wel onderbouwd, maar vaak is niet duidelijk of data consistent is, beheersbaar en voldoet aan wet- en regelgeving. De publieke cloud is geschikt om op te schalen, de klant kan oneindig groeien, maar ook oneindig betalen. Dat is de omgeving van datamanagement. Naar de cloud gaan wil nog niet zeggen dat alle data daar naartoe moet. “Met name voor legacy-toepassingen is het niet zondermeer voordeliger om deze ‘lift & shift’ naar de cloud te migreren, omdat deze daarvoor niet schaalbaar genoeg zijn”, aldus Kuijper. “Bedrijven zouden hier veel bewuster van moeten worden.”

Een optimale infrastructuur voor uw datalandschap
Wat een bedrijf zich zou moeten afvragen is wat een goede journey to the cloud is. Dat is niet alleen de gang naar maximale flexibiliteit, maar het zoeken naar een optimale infrastructuur, passend bij het datalandschap. Bedrijven dienen oog te hebben voor zowel platformen en infrastructuur als datamanagement met aandacht voor kosten, veiligheid, data recovery en dataretentie. “Deze pijlers zijn essentiële onderdelen van elke cloudstrategie”, aldus Kuijper. Onder infrastructuur valt eveneens aandacht voor interconnectie via Equinix Cloud Exchange™ Fabric, wat zorgt voor een flexibele en schaalbare verbinding met alle grote cloudproviders. Het zorgt voor directe, veilige en een dynamische verbinding van een geografisch verspreide infrastructuur en digitale ecosystemen via Platform Equinix™.

Auteur |   ·   dinsdag 10 apr, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Onder IT-verantwoordelijken is er een groeiende vraag naar flexibiliteit, onderlinge afstemming en geconsolideerd beheer voor hybrid IT- en multicloud. Dit blijkt uit het onderzoek Where is Hybrid Heading?Views on exploiting multi-modal IT, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC) namens Fujitsu onder 400 IT-beslissers in acht landen.1 Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zoveel mogelijk de balans

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix, Inc.(Nasdaq: EQIX) de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten presenteert de cijfers over het vierde kwartaal en van het totale boekjaar 2018, dat liep tot 31 december 2018. Het interconnectie- en datacenterbedrijf meldt voor het 64e kwartaal op rij hogere winsten. Enkele hoogtepunten: ·       De omzet over 2018 bedroeg 5.072 miljard dollar, dat is een stijging

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken