Datamanagement kind van de rekening bij cloudstrategie

Te weinig focus op datamanagement leidt ertoe dat Nederlandse organisaties veel voordelen van de cloud niet benutten. Daarnaast lopen zij het risico dat data niet consistent is, er veel extra kosten gemaakt worden en ze uiteindelijk niet voldoen aan wet- en regelgeving. Als hier niet snel verandering inkomt, lopen de bedrijfsprocessen van de Nederlandse organisaties gevaar.

“Naar de cloud toe, zo snel mogelijk. En dan waarde leveren. Dat is op dit moment vaak de focus bij bedrijven als het gaat om hun applicaties en data”, zegt Benno Kuijper, Strategic Product Manager bij Equinix Managed Services. Voor veel bedrijven is de public cloud schaalbaar en goedkoop, maar zo mooi als dit klinkt, is het in de praktijk vaak niet. “Veel bedrijven verkijken zich bijvoorbeeld op het prijsmodel van de public cloud, met grote platformen zoals Azure en AWS”, zegt Kuijper. “Cloud kan goedkoop zijn door de mogelijkheid om diensten elastisch, dus naar behoefte af te nemen, maar dit is vooral effectief als de applicatie in kwestie het ook toelaat. Wat vaak niet het geval is.”

Hoge kosten
De meeste uitdagingen van goed datamanagement worden vaak pas na de migratie naar de cloud duidelijk. Dit gebeurt nadat er hoge kosten zijn gemaakt. Het is beter om data onder te verdelen in blokken van verschillende dataklassen. Dit kan betekenen dat data die overal en altijd beschikbaar moet zijn, wordt ondergebracht in de publieke cloud. Voor bedrijfskritische en privacygevoelige data, bijvoorbeeld persoonsgegevens, kan het een goed idee zijn om deze in een private cloud te bewaren. Kuijper: “Constant is het een afweging van performance, kosten, schaalbaarheid en veiligheid. Gezonde bedrijfsvoering vraagt om een beeld van welke data belangrijk is, waarom dit zo is en welke consequenties dit meebrengt.”

Verstoorde bedrijfsprocessen
Het niet consistent hebben van data in een bedrijf is kostbaar, met risico’s als (non-)
compliance en verstoorde bedrijfsprocessen door niet beschikbare data. Alleen al daarom is goed datamanagement een essentieel onderdeel van elke cloudstrategie.” De keuze voor een bepaald platform (public, private of hybrid) is in de praktijk vaak wel onderbouwd, maar vaak is niet duidelijk of data consistent is, beheersbaar en voldoet aan wet- en regelgeving. De publieke cloud is geschikt om op te schalen, de klant kan oneindig groeien, maar ook oneindig betalen. Dat is de omgeving van datamanagement. Naar de cloud gaan wil nog niet zeggen dat alle data daar naartoe moet. “Met name voor legacy-toepassingen is het niet zondermeer voordeliger om deze ‘lift & shift’ naar de cloud te migreren, omdat deze daarvoor niet schaalbaar genoeg zijn”, aldus Kuijper. “Bedrijven zouden hier veel bewuster van moeten worden.”

Een optimale infrastructuur voor uw datalandschap
Wat een bedrijf zich zou moeten afvragen is wat een goede journey to the cloud is. Dat is niet alleen de gang naar maximale flexibiliteit, maar het zoeken naar een optimale infrastructuur, passend bij het datalandschap. Bedrijven dienen oog te hebben voor zowel platformen en infrastructuur als datamanagement met aandacht voor kosten, veiligheid, data recovery en dataretentie. “Deze pijlers zijn essentiële onderdelen van elke cloudstrategie”, aldus Kuijper. Onder infrastructuur valt eveneens aandacht voor interconnectie via Equinix Cloud Exchange™ Fabric, wat zorgt voor een flexibele en schaalbare verbinding met alle grote cloudproviders. Het zorgt voor directe, veilige en een dynamische verbinding van een geografisch verspreide infrastructuur en digitale ecosystemen via Platform Equinix™.

Auteur |   ·   dinsdag 10 apr, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

IT-detacheerder iSense is tijdens de Computable Awards, voor het vijfde jaar op rij verkozen tot ‘Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar’. De jury prees het bedrijf voor de manier waarop het haar kennis deelt en zich samen met de IT-gemeenschap inzet voor maximale ontwikkeling op zowel technisch als persoonlijk vlak.

IoT Connect Anywhere van Orange Business Services laat gebruiker LoRa® privé-netwerken opzetten

IoT Connect Anywhere van Orange Business Services laat gebruiker LoRa® privé-netwerken opzetten

Orange Business Services versnelt IoT binnen bedrijven met IoT Connect Anywhere. Deze dienst heeft een wide area network met een laag energieverbruik dat connectiviteit biedt op basis van LoRa open standard technologie. IoT Connect Anywhere biedt connectiviteit op locatie die geschikt is voor verschillende toepassingen, waaronder energie- en vloeistofbeheer, on-site tracking, geo-fencing, afvalcontrole, milieumetingen, verlichting

Bedrijfsleiders: “IoT-projecten moeten binnen drie jaar winstgevend zijn”

Bedrijfsleiders: “IoT-projecten moeten binnen drie jaar winstgevend zijn”

Een meerderheid van de bedrijfsleiders en IT-experts vindt dat een IoT-project tegenwoordig binnen drie jaar winstgevend moet zijn. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek1 van IDG Connect in opdracht van Fujitsu onder 330 bedrijfsleiders en IT-experts werkzaam bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Een kwart van de ondervraagden zegt dat zij graag betere ondersteuning willen

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken