Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Privacy is helemaal hot, stelt Maxim Februari. Tien jaar geleden interesseerde het niemand, maar inmiddels gaat het nergens anders meer over. Februari geeft uitleg aan de hand van een anekdote: de organisatie van het Bloemendaalse event Bubbles & Bites had aangegeven dat je tijdens het event een rode stip op je voorhoofd moest dragen als je niet herkenbaar op foto’s en videobeelden wilde. Dit omdat het met de nieuwe wetgeving bijna onmogelijk is geworden om met toestemming van de geportretteerden foto’s van een event te plaatsen. De fameuze rode stip kon men halen bij de organisatie of zelf fabriceren met lippenstift. Van de 70.000 mensen die het event bezochten droegen er maar liefst drie een rode stip, vertelt Februari. “Naar die drie mensen is nu waarschijnlijk overheidsonderzoek gaande”, voegt hij er lachend aan toe.

Ethiek als gaspedaal
Februari blikt samen met de door informatieprofessionals gevulde zaal vooruit op wat er over tien jaar hot zal zijn. Hierbij heeft hij het nadrukkelijk niet over hackers en datadiefstal. Liever heeft hij het over de lastigere ethische vraagstukken. Aandacht voor ethiek komt tegenwoordig vaak aan bod in de vorm van ethische dilemma’s: wat mag wel en wat mag niet? Het hedendaagse beeld is dat ethiek de maatschappij remt, maar Februari ziet ethiek ook als een gaspedaal dat ons verder de toekomst in brengt. Ethiek gaat niet alleen over menselijk gedrag, maar ook om het gedrag van onze technologie. Software wordt door ons opgevoed en tech zit vol met moraal, die de mens er dus in stopt, waardoor het ethisch te beoordelen is. Allereerst maakt Februari een statement: data bestaan niet. Data worden immers gemaakt en gedefinieerd, en zouden daarom misschien beter ‘producten’ kunnen heten.

Het besturen van een samenleving is te complex om te automatiseren, vindt Februari. “Een filosoof schreef laatst in het NRC dat Alexa, de virtuele assistente van Amazon, emoties kan destilleren uit een stem, om vervolgens bijpassende producten aan te bevelen. Dat is nogal een bewering”, zegt hij. Het is volgens hem onmogelijk om de wereld zo te analyseren en categoriseren, maar toch wordt het onder andere door bedrijven ingezet om de samenleving te sturen. “Data analyseren is een politieke bezigheid waarmee je stukje bij beetje ook de menselijkheid laat veranderen. Zonder dat we het doorhebben worden we overal beïnvloed.” Februari vertelt hoe men zich anders gaat gedragen als er zichtbare camera’s hangen om te voorkomen dat het systeem negatieve conclusies over je trekt. “Het zogeheten chilling effect. In Europa zijn we net zulke rare dingen aan het doen als in China. Uiteindelijk kan zelfs het gedrag dat men overweegt of intypt of zelfs alleen iemands blikrichting gevolgen gaan hebben. Die vorm van sociale controle verandert dus ook hoe we denken”, legt Februari uit.

Dwingende keuzearchitectuur
“Er is een richting die we mensen in willen sturen, maar waar komt die opvoedingsrichting vandaan? Data gooit men in een grote bak en daar gaan we patronen in zoeken. Vervolgens hebben we iets in handen waarvan we denken ‘dit is wat normaal is’, en dat wordt als dwingende norm aan de samenleving opgelegd”, vertelt Februari. Hij vreest dan ook dat excentriciteit op den duur zal verdwijnen. Het probleem met die opgelegde norm is volgens de filosoof dat de norm niet meer te overtreden valt. Iets dat nu nog niet van toepassing is, maar over een jaar of twintig tot problemen kan leiden. Februari schetst een situatie waarin de beslissingen tegen die tijd automatisch uit de smartomgeving rollen: “Weten wat je wil stemmen is niet meer nodig, politiek is passé en Google knows best. De keuzearchitectuur wordt dwingender en we verliezen de mogelijkheid om het met elkaar oneens te zijn. Wetten kunnen onrechtvaardig worden zonder dat er wat aan te doen is.”

Wat gaat er verloren als je je statistieken in je omgeving stopt en rechten geautomatiseerd worden? Wat als moraal niet meer op papier staat, maar in software, die daar zelf mee aan de haal kan gaan zonder dat we daar iets tegenin te brengen hebben? Februari vraagt zich ook af of we dan nieuwe vormen van ethiek en reflectie op de moraal nodig hebben. En waar brengen we die nieuwe ethische theorieën dan onder? Bij de informatieprofessionals, concludeert hij. Een ietwat verplichtende conclusie noemt hij het zelf. “Het goede nieuws is: het ligt er allemaal al. De beschaafde samenleving is er, maar niets is waardeneutraal geworden en helemaal de data niet. Kortom: de omgang van de oude wereld is niet dezelfde als die met de nieuwe wereld.”

Auteur |   ·   vrijdag 21 dec, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

Sioux Tech Festival in de voormalige ‘verboden stad’ Strijp-S in Eindhoven

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.” Na enkele minuten rondlopen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken