Column: Mag ik ook faxen?

Ik ben net overgestapt naar een andere bank. En inderdaad, het is gemakkelijker dan ik had gedacht. Maar wat is dat toch met die brieven, kan dat niet digitaal?

Overstappen, het is doodnormaal geworden in de energie- en de zorgverzekeringssector, maar in de bankensector wil het nog niet echt vlotten. In een onderzoek van Roland Berger van vorig jaar gaf 98% van de ondervraagden aan niet naar een andere bank te willen overstappen. Ondanks dat ze helemaal niet tevreden zijn over hun bank. De belangrijkste reden om niet over te stappen is de rompslomp die dit met zich mee zou brengen.
Nou, met die rompslomp valt het hartstikke mee, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Banken hebben namelijk de Overstapservice in het leven geroepen. Je moet alleen bereid zijn om heel wat formulieren in te vullen. Dat kan op de computer, maar uiteindelijk moet je die formulieren heel ouderwets printen, in een enveloppe doen en opsturen. Je zou er bijna weer van gaan faxen. Kan dat niet anders? Natuurlijk kan dat anders, als de banken zouden willen, kan alles digitaal. Ze moeten daarvoor alleen hun hopeloos verouderde computersystemen het raam uit gooien. Veel banken slepen een IT-legacy van tientallen jaren oud met zich mee. Medewerkers van de bank kloppen daar de gegevens die jij ze per brief aanlevert met de hand in. Heel ouderwets, maar je zou het ook positief kunnen bekijken: het houdt een hoop mensen aan het werk.
Banken hebben wel nieuwe systemen die van alles mogelijk maken, maar het moet wel op het oude moedersysteem worden aangesloten. Het is alsof je een Tesla koopt, maar hem laat voorttrekken door paarden. ‘De klant centraal’ is op deze manier nog erg ver weg. In de overstapprocedure staat voorlopig nog de bank centraal. Ik moet me namelijk aanpassen aan die systemen van de bank. Als het aan mij lag, logde ik in met mijn DigiD en regelde ik de overstap in 5 minuten, geheel digitaal. En nog iets, waarom mag ik mijn rekeningnummer niet meenemen? Over dat rekeningnummer gesproken: wie heeft in hemelsnaam dat onhandig lange IBAN-nummer in het leven geroepen?

Auteur |   ·   dinsdag 1 jul, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Filosoof Maxim Februari: “Data bestaan niet”

Hebben we nieuwe ethische theorieën nodig nu regels en principes niet langer op schrift staan, maar in het script van de omgeving zijn verwerkt? Die vraag probeerde filosoof, schrijver en ethicus Maxim Februari te beantwoorden tijdens zijn lezing op het Smart Humanity event van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix investeert 55 miljoen dollar in uitbreiding Amsterdams datacenter

Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters, opent 4 december de uitbreiding van het International Business Exchange™ (IBX) datacenter AM7 tijdens het ‘Connecting the Future’ seminar. Het nieuwe datacenter in Amsterdam-Zuidoost is één van belangrijkste ‘connectiviteitshubs’ ter wereld en ondersteunt organisaties die de wereldwijde digitale transformatie doormaken. De uitbreiding, een investering van 55 miljoen US dollar,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken