Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk wint STEAM Cup Challenge 2020

Het Christelijk College Nassau-Veluwe uit Harderwijk heeft dit jaar de STEAM Cup Challenge gewonnen. Met een Micro:bit, een minicomputer waarmee toepassingen kunnen worden gemaakt door hem eenvoudig te programmeren, ontwierpen zij het beste idee binnen het thema ‘Smart City’. De jury prees het winnende team om de slimme wisselwerking tussen een lagere uitstoot van broeikasgassen en betere veiligheid in de stad van de toekomst. De twee voorgaande edities vonden plaats in NEMO, maar vanwege het coronavirus werd het evenement dit jaar volledig digitaal aangeboden.


“Dit past in geest van de STEAM Cup Challenge”, legt Sandra Fiege, projectmanager van de  STEAM Cup Challenge uit. “STEAM is een samenvoeging van Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Met deze wedstrijd willen we leerlingen op een kritische én praktische manier laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige- en wetenschappelijke kennis werken”. Aan de challenge, georganiseerd door Slim.nl en trainingspartner IT Randsteden, deden docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het mbo mee. “We zijn er trots op dat meer dan vijftig verschillende teams zich hebben aangemeld om op deze vooruitstrevende manier te leren.”

De winnaars
“Echt super leuk dat we hebben gewonnen”, zegt Jonna van Liempt, aanvoerster van het winnende team. “Omdat een deel van onze groep al een keer eerder heeft meegedaan en daarbij de prijs voor beste presentatie had gewonnen, gingen we dit jaar écht voor de hoofdprijs. Ondanks dat we er vol voor gingen, hadden we niet verwacht dat we zouden winnen; er worden namelijk zoveel mooie projecten ingezonden”. Naast het Christelijk College Nassau-Veluwe vielen er nog meer scholen in de prijzen. Zo won SG Newton (Atlas College) uit Hoorn de prijs voor ‘meest creatieve team’ met ‘de Muziek:Bit’. In de categorie ‘beste presentatie’ won het Dalton Lyceum Barendrecht met hun PRO-Park final; een slimme parkeerapp. Het Picasso Lyceum uit Zoetermeer ontving de ‘Future Makers Award’ voor hun hangende tuinen: slimme plantenbakken gevuld met vetkruid. 

Opkomst van STEAM in onderwijs
STEAM is een veelgehoorde term in het voorgezet onderwijs. De STEAM Cup Challenge biedt een makkelijke en laagdrempelige manier om hiermee te starten in de klas. Fiege: “Door met een Micro:bit aan de slag te gaan, maken leerlingen op een praktische manier en spelenderwijs kennis met samenwerken, programmeren, het bedenken van creatieve oplossingen, doelen stellen én het managen van een project. We zijn verrast door de mate van creativiteit die we terug zien in de projecten, en beschouwen deze jaargang – ondanks het feit dat we moesten uitwijken naar online – dan ook als een groot succes.”

Auteur |   ·   vrijdag 17 apr, 2020

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Een op drie IT-verantwoordelijken: “Organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie”

Een op drie IT-verantwoordelijken: “Organisatie maakt ineffectief gebruik van cloudtechnologie”

Maar liefst 35 procent van de Nederlandse IT-verantwoordelijken zegt dat zijn organisatie op dit moment de mogelijkheden van cloudtechnologie niet optimaal inzet. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Bauhaus onder 550 C-level IT-beslissers in de sectoren maakindustrie, dienstverlening en overheidsdiensten, uitgevoerd door PanelWizard. Als grootste uitdaging voor effectieve cloudadoptie binnen hun organisatie noemt 32 procent van de ondervraagden een

KDDI en Orange Business Services gaan een miljoen Europese voertuigen van IoT-diensten voorzien

KDDI en Orange Business Services gaan een miljoen Europese voertuigen van IoT-diensten voorzien

De Japanse telecommunicatiedienstverlener KDDI, heeft Orange Business Services geselecteerd om een op maat gemaakt IoT-platform te ontwikkelen voor de Japanse autofabrikanten Toyota en Mazda. Via dit platform worden een miljoen Mazda’s en Toyota’s voor de Europese markt van connected car-oplossingen voorzien. De oplossing van Orange zal er in eerste instantie voor zorgen dat de Japanse

SHV Energy versterkt dienstverlening met smart apparatuur en IoT-connectiviteit van Orange Business Services

SHV Energy versterkt dienstverlening met smart apparatuur en IoT-connectiviteit van Orange Business Services

SHV Energy uit Hoofddorp heeft Orange Business Services gekozen voor de implementatie van slimme meters en smart telemetrie op al haar Europese en Amerikaanse gastanks. Niet alleen worden de wereldwijde gasleveringen hierdoor flink gestroomlijnd en betrouwbaarder, ook is het voor SHV Energy gemakkelijker om haar infrastructuur te beheren en draagt het bij aan de klanttevredenheid.

Airchip wint finale Present Your Startup 2020

Airchip wint finale Present Your Startup 2020

Airchip is de winnaar van de eerste editie van Present Your Startup Alkmaar, de startupwedstrijd die afgelopen woensdag in het TAQA Theater De Vest gehouden werd. Met een app die een eind maakt aan wachtrijen versloeg het bedrijf Aleeza, Pepperfield, Circuvorm en DeMonth. Gezamenlijk wisten de vijf startups 925.000 euro aan investeringen op te halen.

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

Koploper op het gebied van digitale transformatie, energiebeheer en automatisering Schneider Electric en Orange; wereldwijd telecomprovider en leidend digitaal dienstverlener – maakten eerder vandaag de implementatie van het eerste indoor 5G netwerk in de Franse industriële sector bekend. Met dit eerste co-innovatieproject in de fabriek ‘Le Vaudreuil’ wordt 5G ingezet om in een moderne industriële

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken