Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

49 procent van de werkenden denkt niet dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier gaat maken. Vrouwen zijn hier met 59 procent vaker van overtuigd dan mannen met 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de KNVI, de Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals, onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Gemiddeld denkt driekwart van de ondervraagden dat de mens altijd belangrijker zal zijn dan informatietechnologie in een werkomgeving.

Bij vrouwen ligt dat percentage nog wat hoger, met 81 procent ten opzichte van 71 procent van de mannen. Maarten Emons, bestuurslid van de KNVI: “De vrees dat de ontwikkelingen ten koste gaan van banen of van contact met collega’s ligt altijd op de loer. Maar omdat technologie zich in een sneltreinvaart ontwikkelt, is het moeilijk te overzien hoe de toekomstige werkomgeving eruit ziet”, aldus Emons. “Overigens kan de samenleving de digitalisering niet meer autonoom laten gebeuren. En iedereen zal zich moeten leren verhouden tot de technologische mogelijkheden. Wij noemen dat smart humanity: mensen die digitale ontwikkelingen weten toe te passen.”

Invloed wordt niet overschat
Iets meer dan de helft van de werkenden denkt niet dat de invloed die robots en kunstmatige intelligentie op de samenleving gaan hebben, overschat wordt. Emons: ”Wetenschappers verschillen van mening over kunstmatige intelligentie en ook de publicaties over de mogelijke kansen en risico’s lopen uiteen van zeer positief tot zeer negatief. Feit is dat kunstmatige intelligentie straks in meer of mindere mate onderdeel van ons leven is.”

Informatie- en communicatie branche het positiefst
Mensen die werken in de informatie- en communicatiebranche (73 procent), de financiële sector (71 procent) en in cultuur, sport en recreatie (65 procent) zijn het positiefst over de gevolgen van kunstmatige intelligentie. Zij denken dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier zal maken. Het minst optimistisch zijn werknemers in de  groot- en- detailhandel (36 procent). ”Werknemers in de informatie- en communicatiesector zijn door de aard van hun werkzaamheden waarschijnlijk meer gespitst op nieuwe technologische mogelijkheden en daardoor optimistischer gestemd over de manier waarop kunstmatige intelligentie ons leven beter kan maken”, aldus Emons.

Auteur |   ·   vrijdag 19 okt, 2018

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken