Bedrijven willen investeren in ICT

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gaat de komende jaren investeren in ICT. Bedrijven zijn een stuk positiever over het investeren in bedrijfsmiddelen dan een jaar geleden.

Vooral bedrijven met een omzet van meer dan vijf miljoen euro is bereid te investeren in het eigen bedrijf. Vorig jaar wilde 43 procent van de bedrijven investeren in ICT-hardware en –software. Dat percentage is in 2015 gestegen naar 46 procent. Dat blijkt uit De Nederlandse Investeringsmonitor, welke is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Met 64 procent staan bedrijfsmiddelen bovenaan de lijst van onderwerpen waar Nederlandse bedrijven de komende jaren in willen investeren.

Leasing en crowdfunding in de lift
Uit de resultaten blijkt ook dat zowel leasing als crowdfunding op meer belangstelling mag rekenen van ondernemers. Toch is het aantal bedrijven dat investeringen uit de eigen middelen financiert enorm: maar liefst 83 procent geeft aan investeringen te betalen met ‘eigen geld’. Zo’n twaalf procent lijkt de komende jaren toch liever te gaan leasen. “Leasen is in opmars omdat bedrijven dan geen zorgen hebben over het onderhoud en de verzekering van het product”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van NVL. “Ook het feit dat er bij leasing het volledige bedrag gefinancierd wordt en niet slechts een deel, speelt bij de keuze een belangrijke rol.” Verder verwachten bedrijven de komende drie jaar bedrijfsmiddelen te financieren door middel van crowdfunding. Dit percentage stijgt van drie naar negen procent.

Lagere omzet, kleinere investeringsbereidheid
Het onderzoek laat echter zien dat bedrijven die in 2015 minder dan vijf miljoen omzetten, minder vaak bereid zijn om de komende jaren te investeren. Dat blijkt uit de index die tussen 2014 en 2015 een daling aangeeft van 3 punten (van 103 naar 100). Bedrijven die minimaal vijf miljoen aan omzet draaiden, gingen juist 7 punten omhoog (99 in 2014 naar 106 in het afgelopen jaar). “De investeringsbereidheid van het grotere middenbedrijf is stijgend”, aldus Van Beek. “Je kunt hieruit concluderen dat de komende jaren de economie voornamelijk wordt gestimuleerd door grote middenbedrijven.”

Auteur |   ·   vrijdag 27 nov, 2015

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent ambtenaren niet bekend met plannen werkgever om te verduurzamen

58 procent van de ambtenaren is niet bekend met de plannen van zijn of haar organisatie om te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van het ICT-bedrijf Fujitsu Nederland onder 557 ambtenaren. Opvallend is dat een derde denkt dat het hun organisaties niet lukt om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord om

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold duurzaamheidscertificaat voor nieuwste datacenter

Datacenterbedrijf Equinix heeft voor AM4, haar nieuwste datacenter, het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold ontvangen. Met dit prestigieuze certificaat loopt Equinix voorop in het verduurzamen van de datacenterbranche. In samenwerking met Royal HaskoningDHV zet Equinix met AM4 een hoge standaard neer voor huidige en toekomstige datacenters. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Google kiest Equinix voor aanleg nieuw kabellandingsstation voor zeekabel tussen VS en Chili

Equinix is door Google gevraagd om het Cable Landings Station (CLS) voor de nieuwe Curie-zeekabel te bouwen in Los Angeles. Het is de eerste nieuwe onderzeese verbinding tussen de Verenigde Staten en Chili sinds 20 jaar. De kabel vernoemt naar Marie Curie, de bekende schei- en natuurkundige komt rechtstreeks aan land in het datacenter van

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Fujitsu voor derde keer op rij leider in Gartner Magic Quadrant

Analistenbureau Gartner heeft Fujitsu voor de derde keer op rij erkend als leider in het laatste Magic Quadrant voor Managed Workplace Services in Europa. Ook kreeg Fujitsu van alle leveranciers de hoogste positie toegekend vanwege haar vermogen de eigen visie uit te voeren. Fujitsu hanteert een strategische benadering voor Managed Workplace Services, waarbij de focus

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken