Artsen onvoorbereid op toekomst met ict

Een groot deel van de artsen en zorgverleners zijn niet voldoende voorbereid op een toekomst met ict, zo blijkt uit onderzoek van KNMG en het AMC onder 987 respondenten, waaronder huisartsen, medisch specialisten, en managers en bestuurders in de zorg.

Volgens het onderzoek wordt het gebrek aan kennis en kunde over ict veroorzaakt door een gebrek aan onderwijs op het terrein van e-health en ict in de zorg.

Gebrek aan opleiding
In de opleiding tot arts is er vrijwel geen aandacht voor zorg-ict. De helft van de respondenten geeft dan ook aan onvoldoende kennis en vaardigheden te bezitten om hun rol in het project goed te kunnen vervullen. Maar liefst 82 procent heeft belangstelling om hun kennis en vaardigheden op het gebied van ict uit te breiden. Er zijn echter weinig opleidingen of andere vormen van bijscholing op dit gebied beschikbaar. Wel is het AMC bezig een deeltijd zorg-ict opleiding op te zetten, met modules voor geïnteresseerden, gebaseerd op het ict-traject waar ze mee bezig zijn.

Ict-projecten
Van alle ondervraagden gaf bijna een derde aan op dit moment betrokken te zijn projecten gericht op zorg-ict of e-health. Bijna tien procent heeft zelf een zorg-ict project bedacht en opgezet, waarbij besluiten genomen worden over ict-systemen en ict in de praktijk geïntroduceerd wordt. Het gaat dan om projecten als de inrichting van epd’s, zelfmanagement, informatiebeveiliging en privacy en het bevorderen van patiëntveiligheid met behulp van elektronische alerts en checklists.

 

Auteur |   ·   vrijdag 9 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

RUG kiest voor bedrijfsautomatisering met AFAS Software

RUG kiest voor bedrijfsautomatisering met AFAS Software

Per 1 januari 2020 automatiseert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) alle financiële- en HR processen met de software van AFAS Software. De RUG is daarmee de eerste universiteit die overstapt op dit ERP-systeem. De geïntegreerde automatiseringsoplossing zal door bijna 7.000 medewerkers worden gebruikt. Omdat de huidige systemen verouderd waren, was de universiteit toe aan een nieuw,

Orange neemt SecureData volledig over

Orange neemt SecureData volledig over

Cybersecurity service provider SecureData is tegen een nog onbekend bedrag, volledig overgenomen door Orange. De acquisitie past binnen de ambitie van Orange om marktleider te worden op de Europese markt voor cybersecurity. SecureData is de grootste, onafhankelijke cybersecurity service provider in het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt voor cybersecurity in Europa. Het bedrijf biedt al

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Directe data-uitwisseling essentieel voor verdere innovatie zorg

Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun

Weener Plastics kiest voor Flexible SD-WAN van Orange Business Services

Weener Plastics kiest voor Flexible SD-WAN van Orange Business Services

 Het Nederlandse Weener Plastics, wereldwijd leverancier van innovatieve verpakkingsmaterialen, heeft een vijfjarige, managed SD-WAN overeenkomst met Orange Business Services getekend om haar mondiale expansie te ondersteunen. De toepassing van Flexible SD-WAN op 24 locaties in Europa, Azië en Latijns-Amerika zal de wendbaarheid en flexibiliteit van Weener Plastic vergroten en de interne communicatie verbeteren.

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Equinix breidt interconnectieplatform en datacenterdiensten uit naar Hamburg

Nieuw datacenter in nabijheid van zeekabels volgt op uitbreiding in Nederland Equinix, Inc (Nasdaq: EQIX) breidt uit naar Hamburg. De wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten heeft voor 9 miljoen euro een gebouw gekocht en investeert 22 miljoen euro om het gebouw te herontwikkelen. Met het nieuwe datacenter HH1 International Business Exchange™ (IBX®) komt Equinix,

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken