Artsen onvoorbereid op toekomst met ict

Een groot deel van de artsen en zorgverleners zijn niet voldoende voorbereid op een toekomst met ict, zo blijkt uit onderzoek van KNMG en het AMC onder 987 respondenten, waaronder huisartsen, medisch specialisten, en managers en bestuurders in de zorg.

Volgens het onderzoek wordt het gebrek aan kennis en kunde over ict veroorzaakt door een gebrek aan onderwijs op het terrein van e-health en ict in de zorg.

Gebrek aan opleiding
In de opleiding tot arts is er vrijwel geen aandacht voor zorg-ict. De helft van de respondenten geeft dan ook aan onvoldoende kennis en vaardigheden te bezitten om hun rol in het project goed te kunnen vervullen. Maar liefst 82 procent heeft belangstelling om hun kennis en vaardigheden op het gebied van ict uit te breiden. Er zijn echter weinig opleidingen of andere vormen van bijscholing op dit gebied beschikbaar. Wel is het AMC bezig een deeltijd zorg-ict opleiding op te zetten, met modules voor geïnteresseerden, gebaseerd op het ict-traject waar ze mee bezig zijn.

Ict-projecten
Van alle ondervraagden gaf bijna een derde aan op dit moment betrokken te zijn projecten gericht op zorg-ict of e-health. Bijna tien procent heeft zelf een zorg-ict project bedacht en opgezet, waarbij besluiten genomen worden over ict-systemen en ict in de praktijk geïntroduceerd wordt. Het gaat dan om projecten als de inrichting van epd’s, zelfmanagement, informatiebeveiliging en privacy en het bevorderen van patiëntveiligheid met behulp van elektronische alerts en checklists.

 

Auteur |   ·   vrijdag 9 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Ruim helft Nederlandse executives kent belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven niet

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Steeds meer vraag naar de flexibiliteit van multicloud

Onder IT-verantwoordelijken is er een groeiende vraag naar flexibiliteit, onderlinge afstemming en geconsolideerd beheer voor hybrid IT- en multicloud. Dit blijkt uit het onderzoek Where is Hybrid Heading?Views on exploiting multi-modal IT, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants (PAC) namens Fujitsu onder 400 IT-beslissers in acht landen.1 Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zoveel mogelijk de balans

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix: uitstekende resultaten Q4 en 2018

Equinix, Inc.(Nasdaq: EQIX) de wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten presenteert de cijfers over het vierde kwartaal en van het totale boekjaar 2018, dat liep tot 31 december 2018. Het interconnectie- en datacenterbedrijf meldt voor het 64e kwartaal op rij hogere winsten. Enkele hoogtepunten: ·       De omzet over 2018 bedroeg 5.072 miljard dollar, dat is een stijging

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken