Artsen onvoorbereid op toekomst met ict

Een groot deel van de artsen en zorgverleners zijn niet voldoende voorbereid op een toekomst met ict, zo blijkt uit onderzoek van KNMG en het AMC onder 987 respondenten, waaronder huisartsen, medisch specialisten, en managers en bestuurders in de zorg.

Volgens het onderzoek wordt het gebrek aan kennis en kunde over ict veroorzaakt door een gebrek aan onderwijs op het terrein van e-health en ict in de zorg.

Gebrek aan opleiding
In de opleiding tot arts is er vrijwel geen aandacht voor zorg-ict. De helft van de respondenten geeft dan ook aan onvoldoende kennis en vaardigheden te bezitten om hun rol in het project goed te kunnen vervullen. Maar liefst 82 procent heeft belangstelling om hun kennis en vaardigheden op het gebied van ict uit te breiden. Er zijn echter weinig opleidingen of andere vormen van bijscholing op dit gebied beschikbaar. Wel is het AMC bezig een deeltijd zorg-ict opleiding op te zetten, met modules voor geïnteresseerden, gebaseerd op het ict-traject waar ze mee bezig zijn.

Ict-projecten
Van alle ondervraagden gaf bijna een derde aan op dit moment betrokken te zijn projecten gericht op zorg-ict of e-health. Bijna tien procent heeft zelf een zorg-ict project bedacht en opgezet, waarbij besluiten genomen worden over ict-systemen en ict in de praktijk geïntroduceerd wordt. Het gaat dan om projecten als de inrichting van epd’s, zelfmanagement, informatiebeveiliging en privacy en het bevorderen van patiëntveiligheid met behulp van elektronische alerts en checklists.

 

Auteur |   ·   vrijdag 9 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Arctic Shipping Company bevaart Noordelijke Zeeroute dankzij Orange Business Services

Met Maritime Connect van Orange Business Services blijven de vrachtschepen van Arctic Shipping Company verbonden met het netwerk. De samenwerking is het vervolg van een succesvolle pilot met de rederij, en de dienst wordt nu ingezet op zes schepen. Arctic Shipping Company is gespecialiseerd in vrachtvervoer, onder andere langs de Noordelijke Zeeroute, die loopt van de Barentszzee tot

Alle gemeentes naar de cloud

Alle gemeentes naar de cloud

Equinix Managed Services Nederland heeft een cloudomgeving ontwikkeld speciaal voor lokale overheden. Equinix Gemeente Cloud biedt gemeenten een platform om veilig en flexibel te innoveren en direct te verbinden met cloudleveranciers en overheidsnetwerken. Dit om diensten dicht bij burgers en medewerkers te brengen en zo een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Equinix Gemeente Cloud maakt het

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Amcor kiest voor Hybride Cloud-diensten van Orange Business Services

Internationale marktleider in verpakkingen Amcor maakt gebruik van hybride cloud-diensten van Orange Business Services om zijn wereldwijde infrastructuur te verbinden. Met deze pay-as-you-go oplossing, versimpelt het bedrijf zijn activiteiten.

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu framework Sholark versnelt transformatie van bedrijfsprocessen met AI en data-analyse

Fujitsu maakt het voor bedrijven gemakkelijker om hun digitale transformatieprocessen te versnellen door artificial intelligence (AI), data-analyse en zakelijke besluitvorming aan elkaar te koppelen dankzij het nieuwe, krachtige Sholark-framework. Dit framework versnelt de ontwikkeling van complexe AI-projecten en kan gebruikt worden ter ondersteuning van de besluitvorming.

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

iSense voor vijfde keer op rij Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar

IT-detacheerder iSense is tijdens de Computable Awards, voor het vijfde jaar op rij verkozen tot ‘Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar’. De jury prees het bedrijf voor de manier waarop het haar kennis deelt en zich samen met de IT-gemeenschap inzet voor maximale ontwikkeling op zowel technisch als persoonlijk vlak.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken