Artsen onvoorbereid op toekomst met ict

Een groot deel van de artsen en zorgverleners zijn niet voldoende voorbereid op een toekomst met ict, zo blijkt uit onderzoek van KNMG en het AMC onder 987 respondenten, waaronder huisartsen, medisch specialisten, en managers en bestuurders in de zorg.

Volgens het onderzoek wordt het gebrek aan kennis en kunde over ict veroorzaakt door een gebrek aan onderwijs op het terrein van e-health en ict in de zorg.

Gebrek aan opleiding
In de opleiding tot arts is er vrijwel geen aandacht voor zorg-ict. De helft van de respondenten geeft dan ook aan onvoldoende kennis en vaardigheden te bezitten om hun rol in het project goed te kunnen vervullen. Maar liefst 82 procent heeft belangstelling om hun kennis en vaardigheden op het gebied van ict uit te breiden. Er zijn echter weinig opleidingen of andere vormen van bijscholing op dit gebied beschikbaar. Wel is het AMC bezig een deeltijd zorg-ict opleiding op te zetten, met modules voor geïnteresseerden, gebaseerd op het ict-traject waar ze mee bezig zijn.

Ict-projecten
Van alle ondervraagden gaf bijna een derde aan op dit moment betrokken te zijn projecten gericht op zorg-ict of e-health. Bijna tien procent heeft zelf een zorg-ict project bedacht en opgezet, waarbij besluiten genomen worden over ict-systemen en ict in de praktijk geïntroduceerd wordt. Het gaat dan om projecten als de inrichting van epd’s, zelfmanagement, informatiebeveiliging en privacy en het bevorderen van patiëntveiligheid met behulp van elektronische alerts en checklists.

 

Auteur |   ·   vrijdag 9 mei, 2014

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco initiëren volgende generatie SD-LAN door co-innovatie

Orange Business Services en Cisco co-innoveren om klanten te helpen met het transformeren van hun local area network (LAN) naar meer flexibele en krachtige software defined LANs (SD-LAN). Voortbouwend op hun bestaande relatie en SD-WAN-klantsuccessen, zullen Orange en Cisco samenwerken met klanten om SD-LAN-oplossingen te ontwikkelen in haar Open Labs-programma. Deze oplossingen zullen toegesneden zijn

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Alleen de jobhoppende IT’er krijgt er flink wat bij; kennis en expertise betalen niet uit

Trouwe IT’ers die het afgelopen jaar in dienst bleven bij hun werkgever werden hier niet voor beloond. Hun salaris steeg slechts 2,3 procent. Dit blijkt uit salarisonderzoek dat Berenschot en AG Connect, in samenwerking met de KNVI, lieten uitvoeren onder 2.688 IT’ers. Een hoger salaris blijkt ook een belangrijke reden te zijn om een andere

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Aurecon kiest voor Orange Business Services

Orange Business Services gaat de mondiale communicatie-infrastructuur van Aurecon beheren, inclusief SD-WAN en cybersecurity diensten. Deze vijf jaar durende deal, bedoeld om het netwerk te transformeren, bedraagt 28 miljoen euro. De toekomstbestendige Flexible SD-WAN-dienst van Orange is een end-to-end-oplossing die aanzienlijk kosten zal besparen. Ook zal de agile netwerkcapaciteit verviervoudigen. Deze verhoogde capaciteit is cruciaal voor

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

iPhone-abonnement maandelijks opzegbaar via Go Lemon

De Nederlandse startup Go Lemon, een van de drie genomineerden van de Shopping Awards (voorheen Thuiswinkel Awards) later deze maand, biedt vanaf vandaag de kans om een iPhone-abonnement maandelijks op te zeggen. Go Lemon is de eerste partij die het mogelijk maakt om Apple devices volledig flexibel te gebruiken, zonder aanschaf of abonnement met looptijd.

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken