Afstemming CIO met overige bestuursleden geheim zakelijk succes

Werknemers belemmeren digitale transformatie- ondanks de inspanningen die bedrijven doen om interne processen voor werknemers te verbeteren

Tijdens de coronacrisis is het belangrijker dan ooit dat topbestuurders van bedrijven samenwerken om de crisis te overleven. Toch lijkt het erop dat de CIO’s (Chief Information Officers) niet op één lijn zitten met andere C-level bestuurders, wanneer het gaat om de implementatie van digitale transformatie. Als dit niet wordt aangepakt, gaat dit ten koste van digitale transformatieprojecten.

Dit blijkt uit het rapport: “People-Powered Technology: The CIO and Organisational Transformation”, dat in opdracht van Fujitsu is uitgevoerd onder 750 CIO’s, CEO’s, CMO’s, CHRO’s, CFO’s en COO’s uit West-Europa. Hoewel topbestuurders graag tot een effectief programma voor digitale transformatie komen, zijn er verschillende gebieden waarop hun onderlinge benaderingen uiteenlopen.

Verschil van inzicht

Uit het onderzoek blijkt dat digitale transformatie als een cruciale investering voor de toekomst wordt gezien. Zo zegt maar liefst 61 procent van de Nederlandse ondervraagden dat Covid-19 aantoont dat de digitale transformatie van essentieel belang is voor het voortbestaan van het bedrijf. Volgens 60 procent heeft Covid-19 de aanpak van de digitale transformatie zelfs fundamenteel veranderd. Dit geldt met 67 procent meer voor de CIO’s dan voor de rest van de bestuurders op C-niveau (55 procent). “Gesprekken in de bestuurskamer kunnen door dit verschil in inzicht in een impasse terechtkomen als het gaat om budgetten en tijdlijnen”, zegt Eric van der Toolen, Head of Digital Transformation Services bij Fujitsu Nederland. “Door Covid-19 zijn veel ondernemingen onder druk komen te staan om digitaal te transformeren in een tempo dat voor klanten, consumenten en werknemers geschikt is.”

Afronden digitale tranformatie

Als het gaat om de vooruitgang die tot nu toe is geboekt, denkt 40 procent van de Nederlandse ondervraagden dat de digitale transformatie in hun bedrijf is afgerond. Van de 39 procent die aangeeft dat de digitale transformatie nog niet is voltooid, denkt 37 procent dat dit in 2025 wel het geval zal zijn en 47 procent in 2030. Maar liefst 26 procent verwacht dat hun digitale transformatie in het komende decenium niet zal worden afgerond.

Volgens de Nederlandse topbestuurders zijn de belangrijkste uitdagingen voor de digitale transformatie:
De slechte afstemming tussen technologie en het bedrijf (39 procent), gevolgd door het gebrek aan expertise in de bredere markt (38 procent) en (te) compexe business modellen (36 procent)

Werknemers belemmering digitale transformatie

Hoewel ze misschien wel één van de belangrijkste redenen zijn voor digitale transformatie, worden werknemers ook gezien als een belemmering om dit te realiseren: maar liefst 51 procent van de Nederlandse topbestuurders noemt werknemers een belangrijk obstakel voor digitale transformatie. Maar liefst 61 procent is van mening dat de digitale transformatie meer gericht is op externe tools om de klantervaring te optimaliseren dan op de interne tools om de werknemerservaring te verbeteren. Het lijkt erop dat – om vooruitgang te boeken – medewerkers een groter aandeel in de discussie moeten krijgen, vooral omdat voor het succes van digitale transformatie, werknemers- naast aandeelhouders- als het minst verantwoordelijk worden beschouwd. Dit benadrukt wederom het belang van samenwerking.

Hulp van buitenaf nodig

Maar liefst 77 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij hulp nodig hebben bij het definiëren van de prioriteiten voor hun digitale transformatie. Volgens 70 procent is openstaan voor hulp van buitenaf van essentieel belang voor de slagingskans van een digitale transformatie. Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse topbestuurders op dit vlak vaker op één lijn zitten dan bestuurders in de rest van West-Europa.

Eric van der Toolen van Fujitsu ziet dit als een goed teken,“Om de uitdagingen van deze pandemie echt het hoofd te bieden is het van belang dat topbestuurders overeenstemming bereiken over de digitale transformatie al dan niet met hulp van buiten af. De toekomst van het bedrijfsleven hangt er immers van af.”

Dat samenwerken belangrijk wordt gevonden, blijkt ook uit het onderzoek. Zo zegt maar liefst 73 procent van de Nederlandse ondervraagden dat samenwerking van essentieel belang is voor een effectieve digitale transformatie.

Download het rapport: ‘People-Powered Technology: The CIO and Organisational Transformation’ hier (PDF)

Auteur |   ·   vrijdag 9 okt, 2020

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Flexibiliteit blijft de norm bij hybride werken

Flexibiliteit blijft de norm bij hybride werken

Nederland is snel aan het versoepelen. Langzaam keren we weer terug naar kantoor. Thuiswerken heeft werknemers een mate van autonomie en flexibiliteit gegeven die het concept van ‘de werkplek’ blijvend heeft veranderd. Hybride werken lijkt de heilige graal, maar hoe brengen we dat in praktijk? En hoe kun je als werkgever je medewerkers het beste

Barco lanceert nieuwe ClickShare Present modellen

Barco lanceert nieuwe ClickShare Present modellen

Barco, de wereldwijde marktleider in vergaderzaaltechnologie, lanceert twee nieuwe draadloze presentatieoplossingen in de populaire ClickShare productlijn. Hiermee kunnen bedrijven soepel de overgang maken naar de nieuwe realiteit met een mix van zowel thuiswerkers als medewerkers op kantoor. Bedrijven overal ter wereld kunnen de hybride werkplek naar eigen wens inrichten binnen de bestaande IT-infrastructuur van hun

Twee op drie werkgevers: “Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling”

Twee op drie werkgevers: “Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling”

Maar liefst 58 procent van de Nederlandse bedrijven legt de verantwoordelijkheid voor persoonlijke groei, zoals het bijschaven van vaardigheden, volledig neer bij de werknemer neer. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.057 HR-professionals uitgevoerd door Lepaya in samenwerking met Panelwizard. De beloftes rondom een leven lang leren lijken daarmee haaks te staan op de situatie in

Een op de vijf zzp’ers maakt zich zorgen om belastingaangifte

Een op de vijf zzp’ers maakt zich zorgen om belastingaangifte

Door toegewezen coronasteunmaatregelen moeten ondernemers dit jaar extra opletten bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Dit zorgt voor onrust onder zelfstandige ondernemers, blijkt uit onderzoek onder 737 Nederlandse zzp’ers, uitgevoerd door boekhoudapp Tellow. Maar liefst 20 procent van de ondervraagde zelfstandigen vreest voor de juistheid van de aangifte inkomstenbelasting over 2020 en een kwart is

KNVI wil bestrijding digitale ongelijkheid onderdeel maken MVO

KNVI wil bestrijding digitale ongelijkheid onderdeel maken MVO

Thuiswerken draagt bij aan het verder ontwikkelen van de digitale vaardigheden. Helaas dreigen miljoenen Nederlanders de boot te missen. Wouter Bronsgeest, duovoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) en Piet Boekhoudt KNVI-lid pleiten er daarom voor om de bestrijding van deze digitale ongelijkheid onderdeel te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Op die

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken