9 op 10 onderwijsprofessionals: “Binnen 5 jaar werk ik volledig in de cloud”

Ruim 47 procent van de Nederlandse onderwijsprofessionals denkt dat zijn of haar onderwijsinstelling binnen vijf jaar volledig vanuit de cloud werkt. Maar liefst 38 procent van de ondervraagden doet dit al. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten door PanelWizard liet uitvoeren onder 615 onderwijsprofessionals. Het lijkt erop dat de meeste respondenten dit een goede ontwikkeling vinden. Maar liefst tweederde van hen is namelijk van mening dat er meer voordelen dan nadelen zitten aan een volledige migratie naar de cloud.

Nederlandse onderwijsprofessionals blijken erg enthousiast te zijn over een toekomstige cloudimplementatie. Zo geven twee op de vijf ondervraagden aan meer in de cloud te willen werken. Het verschil tussen de beide geslachten is daarbij opvallend. Waar bijna de helft van de mannen graag meer in de cloud werkt, is dit bij vrouwen in slechts twee op de vijf gevallen zo. Onder zestig-plussers ligt het percentage van de mannen (53 procent) zelfs twee keer zo hoog als bij de vrouwen (19 procent).

Jeroen Borgsteede, algemeen directeur van SLBdiensten is niet verbaasd dat veel onderwijsprofessionals enthousiast zijn over werken in de cloud: “In de cloud kun je als onderwijsprofessional altijd en overal bij je documenten, waardoor je thuis gemakkelijk lessen voorbereidt en nakijkwerk doet. Ook vermindert het de mailwisseling tussen docenten, doordat ze in gedeelde bestanden werken. Dat vermindert het versiebeheer en bijbehorende misverstanden. Het negatieve beeld dat mensen voorheen over de cloud hadden – dat je er geen controle zou hebben over de data en de veiligheid er niet gewaarborgd zou zijn – is inmiddels grotendeels achterhaald.”

Veiliger in de cloud
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagden zelfs denkt dat informatie in de cloud beter beveiligd is dan informatie op lokale schijven. Bijna de helft verwacht dan ook dat het veilig is om als school alles in de cloud te zetten. Borgsteede: “Bestanden zijn in de cloud veel beter beschermd dan lokaal opgeslagen gegevens. Moderne datacenters zijn extreem goed beveiligd tegen brand en inbraak. Daarnaast zijn cloudproviders gespecialiseerd in informatiebeveiliging. Dankzij bijvoorbeeld data-encryptie worden gegevens voor derden onleesbaar gemaakt. Ook monitoren zij de servers rond de klok, waardoor je als school altijd gegarandeerd bent van de laatste updates. Omdat alle data in de cloud worden gedupliceerd en dus op twee plekken staan ‘opgeslagen’, gaan deze nooit verloren.”

Meer tijd voor leerlingen
Van alle ondervraagde onderwijsprofessionals die (deels) in de cloud werken, zegt een kwart hierdoor meer tijd over te houden voor leerlingen. Met name jonge onderwijsprofessionals (onder de dertig) zijn deze mening toegedaan. Borgsteede: “Dit komt met name doordat werken in de cloud de efficiëntie op scholen verhoogt. Dit geldt overigens niet alleen voor docenten. Ook leerlingen kunnen er hun voordeel mee doen en bijvoorbeeld groepsopdrachten uitwerken op afstand, zonder dat ze – zoals vroeger – fysiek bij elkaar hoeven te komen. Daarnaast kunnen zij overal en altijd bij hun documenten. Hierdoor besparen zij tijd en energie wat uiteindelijk hun concentratie ten goede komt, zowel binnen als buiten het klaslokaal.”  

Over SLBdiensten
SLBdiensten is in 1992 opgericht als intermediair tussen de softwarebranche en het voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs. Zij zijn, dankzij een goede onderhandelingspositie en een uitgebalanceerd productaanbod, uitgegroeid tot de belangrijkste softwarepartner in de onderwijsmarkt voor vo en mbo.

Auteur |   ·   vrijdag 5 jul, 2019

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Inhuren.com lanceert eerste digitale uitzendplatform van Nederland

Inhuren.com lanceert eerste digitale uitzendplatform van Nederland

Het Haagse uitzendbureau Inhuren.com heeft een innovatief uitzendplatform gelanceerd. Via dit platform kunnen meer dan tweehonderd opdrachtgevers hun opdrachten voortaan zelf uitzetten onder alle flexmedewerkers van Inhuren.com. Deze kunnen zich vervolgens hiervoor eenvoudig online aanmelden, zonder tussenkomst van een medewerker. Binnen drie maanden wil de uitzendspecialist ten minste de helft van alle opdrachten via het platform invullen.

Nederland maakt belangrijke internationale investeringen in duurzaamheid los

Nederland maakt belangrijke internationale investeringen in duurzaamheid los

Nederland peutert grote hoeveelheden aan investeringskapitaal los om wereldwijde uitdagingen beter het hoofd te bieden. We ontwikkelen ons tot een prominente hub voor investeerders die met hun investeringen meetbare impact op samenleving en milieu willen hebben. Organisaties als DOEN Participaties (impactinvesteringsfonds voor duurzame en sociaal georiënteerde startups) en Oikocredit (een van ’s werelds grootste private

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Onderwijsprofessional vindt eigen ICT-kennis veel beter dan die van collega

Maar liefst 87 procent van de onderwijsprofessionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs beoordeelt de eigen ICT-kennis als goed of heel goed. Slechts de helft geeft zijn collega’s eenzelfde beoordeling. Dit blijkt uit onderzoek dat SLBdiensten liet uitvoeren onder 454 onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs en mbo. Vijftien procent van de ondervraagden vindt de kennis

Sony kiest voor Orange Business Services

Sony kiest voor Orange Business Services

Sony kiest Orange Business Services om de communicatie-infrastructuur van haar twee grootste werkmaatschappijen te consolideren en te transformeren in een geharmoniseerd, toekomstbestendig netwerk voor een verbeterde gebruikerservaring over de hele wereld. Gebouwd op de Orange Flexible SD-WAN oplossing verbindt het nieuwe Sony netwerk meer dan vijfhonderd locaties in ruim vijftig landen in vijf continenten en

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

1 op 7 Nederlanders denkt dat algoritme kan beslissen of sollicitant geschikt is voor functie

Maar liefst 15 procent van de Nederlanders denkt dat algoritmes zelfstandig kunnen beslissen of een kandidaat geschikt is voor een functie of niet. Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel uitvoerde onder 998 sollicitanten. Een kwart van hen ziet de online sollicitatie zelfs als een volwaardige vervanger van de fysieke sollicitatie. Dat Nederlanders behoorlijk veel vertrouwen

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken