Blockchainplatform Ricex maakt rijsthandel transparant en eerlijk


Onlangs introduceerde Fujitsu en Rice Exchange (Ricex) het eerste digitale platform voor het kopen en verkopen van rijst. Het platform digitaliseert de rijsthandel met behulp van een blockchain Distributed Ledger Technology (DLT) –platform.

Het doel van dit platform is de wereldwijde handel in rijst transparanter en eerlijker te maken. De rijstmarkt is enorm groot en daardoor bijzonder ondoorzichtig. Op dit moment is de jaarlijkse omzet zo’n 450 miljard dollar en zijn er bijna een miljard mensen van afhankelijk. Bovendien is de verwachting dat het volume van de rijsthandel de komende dertig jaar vervijfvoudigt.

Doordat het een branche is met veel tussenpersonen, waar veel geld blijft hangen, betaalt de consument over het algemeen een te hoge prijs terwijl de boeren een te lage prijs ontvangen. Er zijn meerdere oorzaken voor dit probleem aan te wijzen. Zo is de rijsthandel complex, wordt er met documenten gewerkt die met de goederen meereizen en worden alle certificeringseisen handmatig gecontroleerd. Dat is duur en zorgt er ook voor dat het systeem gevoelig is voor menselijke fouten.

Stakeholders in de toeleveringsketen van rijst zijn gewend geraakt aan deze inefficiënties en hebben hun impact op prijs en marge aanvaard als een ‘kostprijs van de onderneming’. “Het Rice Exchange-platform biedt transparantie, efficiëntie en veiligheid voor de wereldwijde rijsthandel”, zegt, Frederik De Breuck, hoofd van het Fujitsu Blockchain Innovation Center in Brussel. “Door de DLT worden barrières weggenomen die een transparante, risicovolle rijsthandel onmogelijk hebben gemaakt. Het stelt inkopers in staat rijst te kopen met de garantie dat ze een kwaliteitsproduct krijgen tegen een eerlijke prijs”.

Het gebruik van DLT biedt veel voordelen. Zo zijn er door de decentrale opslag van data minder tussenpartijen nodig, verlopen de processen gestroomlijnder en kan de communicatie tussen marktpartijen eenvoudiger worden uitgevoerd. “Ricex draait om vertrouwen, data en transparantie. Dat hebben we binnen het platform bewezen en we proberen het systeem waar mogelijk is te automatiseren”, aldus De Breuck “Vanzelfsprekend kunnen alle handelaren, verzekeraars en transportbedrijven de data waar zij mee werken vertrouwen. Wij hebben de mogelijkheid om met de beste technologie te werken die op dit moment beschikbaar is.

“Duurzaamheid, track & trace en herkomst vormen de kern van Rice Exchange. Het is een krachtig voorbeeld van blockchain in de praktijk. Ricex heeft een geweldige visie getoond bij het toepassen van Fujitsu’s benadering van Distributed Ledger Technologie als een aanvullende laag in grotere enterprise-architecturen, en geen end-to-end oplossingen op zichzelf”, zegt De Breuck. Een goed voorbeeld is de mogelijkheid die Ricex kopers biedt om te zoeken naar rijst die de certificering heeft dat het duurzaam geteeld is. Dit geeft kopers zekerheid over de herkomst van de rijst en stelt producenten in staat een premie te vragen voor hun product.

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat Frederik de Breuck en Stephen Edkins CEO van Ricex elkaar voor het eerst ontmoette, door agile te werken kon het platform snel worden gelanceerd. De Breuck: “In Augustus hebben we de koppen bij elkaar gestoken en vier dagen later zijn we met het project begonnen. We zijn met een assessment begonnen over wat we kunnen bereiken samen. Het is een mooi avontuur geweest om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van dit platform. En we zijn bijzonder blij dat we een maatschappelijke verandering teweeg kunnen brengen die de rijsthandel transparanter maakt en waar boeren en consumenten van mee kunnen profiteren.”

Auteur |   ·   vrijdag 17 jan, 2020

Deel dit artikel

Lees meer ICT nieuwsnaar homepage »

Digitalisering noodzakelijk voor groei

Digitalisering noodzakelijk voor groei

Maar liefst 62 procent van het Nederlandse MKB ziet meegaan in digitale ontwikkelingen als een vereiste voor de toekomstige groei van hun organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-financieringsplatform October onder 1.023 Nederlandse MKB-ondernemers, uitgevoerd door Panelwizard. Desondanks weet 49 procent van de ondervraagden niet precies hoe digitale ontwikkelingen kunnen worden ingezet om de onderneming te laten groeien. De

Sioux investeert in tumordissectie-oplossing van Xyall

Sioux investeert in tumordissectie-oplossing van Xyall

Hightechbedrijf Sioux Technologies investeert fors in medische innovaties. Na een eerdere investering in 2019 in de precisie weefselscan van SamanTree Medical, steekt het Eindhovense techbedrijf nu geld en kennis in medische start-up Xyall. Deze Nederlandse start-up richt zich op het automatiseren van tumordissectieprocessen. De technische innovaties van Xyall en SamanTree Medical dragen bij aan een

Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan

Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan

Maar liefst twaalf procent van de werkende Nederlanders is een voorstander van een werkplek zonder printers. Dit blijkt uit onderzoek van AFAS Software onder 1.123 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden zegt een kwart zich weleens te ergeren aan collega’s die te vaak printen. De grootste voorstanders van een papierloos kantoor zijn werknemers

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw vervult voorbeeldfunctie met twee ISAE-verklaringen

Macaw heeft de verklaringen ISAE3402 Type2 en ISAE3000 SOC 2 bemachtigd voor respectievelijk de kwaliteit van IT-servicemanagement en de informatiebeveiliging en privacy. Hiermee loopt de Microsoft- en Sitecore-specialist voorop als dienstverlener voor onder meer de financiële wereld, een sector die steeds meer vraagt om zekerheid op het gebied van uitbestede IT-diensten. Macaw is onder meer

Technologische vooruitgang betekent niet automatisch hogere  arbeidsproductiviteit

Technologische vooruitgang betekent niet automatisch hogere arbeidsproductiviteit

Tijdens het Smart Humanity evenement bij de OBA in Amsterdam van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) stond de rol van de mens centraal. Technologie ontwikkelt zich razend snel. Maar wat is de invloed van toenemende inzet van techniek en bijbehorende digitalisering op het werk van de duizenden kenniswerkers binnen organisaties? De documentaire ‘Kenniswerk’

In samenwerking met

banner

Dossiers

PartnerdossiersICTtrends.nl

ICTtrends.nl is het platform voor en over IT en IT-management. Behalve de belangrijkste trends en nieuwsfeiten in de IT-wereld biedt ICTtrends.nl ook achtergronden en praktische handvatten.

Contact

ICTtrends.nl
Telefoon: 020 – 760 2671 (werkdagen)
Mail: redactie@icttrends.nl

ICT rubrieken