Ondernemer Michiel Verstraten brengt nacht door in UvA-lab voor slaapmeting
Amsterdam, 1 mei 2025 – Ondernemer Michiel Verstraten nam vannacht deel aan het slaaponderzoek van Deep Sleep Technologies, waarbij een nieuwe vorm van neurostimulatie technologie werd gebruikt. Het onderzoek vond plaats in het Sleep & Memory Lab van de Universiteit van Amsterdam, dat gespecialiseerd is in de wisselwerking tussen slaap, geheugen en cognitieve prestaties. Draagbare elektro-encefalogram (EEG)-apparatuur werd ingezet, een techniek die via elektroden op het hoofd hersenactiviteit meet, ook wel bekend als een ‘hersenfilmpje’.Met het onderzoek zet Deep Sleep Technologies een stap richting integratie met bestaande wearables voor thuisgebruik.
Slaapproblemen zijn wereldwijd een groeiend probleem. Meer dan een derde van de bevolking kampt met slaapverstoring, wat de kans vergroot op gezondheidsproblemen zoals: cognitieve achteruitgang, cardiovasculaire aandoeningen, verhoogde stress en mentale problemen. “We doen al meer dan twaalf jaar onderzoek naar de relatie tussen slaap en hersenactiviteit, en ontwikkelen op basis daarvan neurotechnologie die slaap daadwerkelijk kan verdiepen,” zegt Dr. Lucia Talamini, oprichter en CSO van Deep Sleep Technologies.
“Dit specifieke onderzoek valideert of de neurostimulatie technologie goed werkt in combinatie met EEG-wearables. Zulke systemen gebruiken andere én vaak minder elektroden dan traditionele labapparatuur. Dat maakt ze comfortabeler om thuis mee te slapen, maar het kan de kwaliteit van het signaal beïnvloeden. Juist daarom is het belangrijk om te testen of onze neurostimulatie onder die omstandigheden nog steeds betrouwbaar werkt. We werken toe naar integratie met bestaande wearables, zodat miljoenen gebruikers wereldwijd thuis toegang krijgen tot wetenschappelijk onderbouwde slaap optimalisatie.”
Licht uit, data aan
Verstraten werd geselecteerd als een van de ideale kandidaten voor het onderzoek. “Ik heb een vast slaapritme, slaap goed door en heb geen gehoorproblemen”, zegt Michiel Verstraten, oprichter en eigenaar van YouLynq.me. “Precies een deelnemer die ze nodig hebben om de technologie zuiver te testen.” Bij gezonde slapers kan het effect van de technologie nauwkeurig worden gemeten zonder verstorende factoren. Omdat de meting maar één nacht duurt, is het belangrijk dat andere factoren, zoals slapeloosheid of aandoeningen, geen invloed hebben. Tegelijkertijd onderzoekt Deep Sleep Technologies ook het effect bij mensen met slaapproblemen. Beide groepen zijn daarmee belangrijk voor het onderzoek.
De deelname van Verstraten past bij de bewuste keuzes die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. “Sinds ik vijf jaar geleden ben gestopt met drinken en roken, voel ik me structureel fitter en helderder. Ik probeer steeds gezonder te leven en slapen speelt daar een grote rol in. Een goede nachtrust is voor mij de basis. Als ik goed slaap, ben ik scherper, energieker en zie ik sneller kansen. Uit de resultaten bleek dat ik me 21 procent van de tijd in diepe slaap bevond, een percentage dat je eerder bij twintigers ziet. Niet verkeerd voor iemand van eind dertig. Het was bijzonder om te zien hoe mijn hersenactiviteit werd gevolgd en op het juiste moment subtiel werd gestimuleerd,” zegt Verstraten. “Het laat zien dat de technologie ook effectief kan zijn bij gezonde slapers.”